Antara Kepastian dan Pilihan

Posted: January 19, 2009 in Renungan

Setiap yang berjiwa pasti akan merasakan kematian. Dan sesungguhnya pada hari Kiamat disempurnakan balasan kalian. Barang siapa yang dijauhkan daripada neraka dan dimasukkan ke dalam syurga, maka dia telah berjaya. Dan tidaklah kehidupan dunia itu melainkan kesenangan yang mempedayakan.

[Ali ‘Imran, 3: 185].


Kematian itu suatu kepastian.. Oleh itu, tiada guna sekiranya kita cuba untuk melarikan diri daripadanya.. Tetapi, kondisi di saat kematian itu merupakan suatu pilihan, sama ada baik (husnu al-khatimah) atau pun buruk (su’u al-khatimah).. Terpulang kepada diri masing-masing untuk memilih yang mana satu antara dua pilihan tersebut..


Namun, ingatlah, barang siapa yang memilih jalan yang boleh menjauhkan dirinya daripada neraka dan mendekatkan dirinya ke syurga, sesungguhnya dia telah berjaya.. Dan barang siapa yang melebihkan kehidupan dunia sehingga mengabaikan kehidupan akhiratnya, maka ingatlah, bahawa kehidupan dunia itu hanyalah kesenangan yang mempedayakan..


* Entah mengapa saya tergerak hati untuk memilih ayat ini untuk entry kali ini.. Semoga Allah memberikan ketenangan dan petunjukNya kepada kita semua, insya-Allah..


-mrblinc-

jakarta barat

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s