Siapa Suruh Ikut?

Posted: February 28, 2009 in Renungan

DAN ketika mereka berbantah-bantahan di dalam neraka, maka berkatalah orang-orang yang lemah kepada orang-orang yang yang menyombongkan diri, “Sesungguhnya kami dahulu adalah pengikut-pengikut kalian. Adakah kalian dapat melepaskan sebahagian azab neraka yang menimpa kami?” [47] Berkatalah orang-orang yang menyombongkan diri, “Sesungguhnya kita semua berada di dalam neraka. Sesungguhnya Allah telah menetapkan keputusan antara hamba-hamba(Nya).” [48].

[Al-Mu’min, 40: 47-48].


Dan berkatalah orang-orang yang mengikuti: “Seandainya kami mendapat kesempatan (untuk kembali ke dunia), nescaya kami akan berlepas diri daripada mereka, sebagaimana mereka berlepas diri daripada kami.” Demikianlah Allah memperlihatkan kepada mereka amalan-amalan mereka yang menjadi penyesalan mereka, dan tidaklah mereka akan keluar dari neraka.

[Al-Baqarah, 2: 167].


Pengajaran:

  • Di akhirat kelak, tiada gunanya lagi untuk menyalahkan golongan lain.
  • Berfikirlah selagi masih ada waktu di dunia ini supaya kita tidak menyesal di kemudian hari.
  • Janganlah mengikuti orang lain (sama ada nenek moyang, orang ramai, mahu pun golongan agamawan) dengan membuta tuli, tanpa mengetahui adakah benar perkara tersebut diajarkan oleh Allah dan Rasul.
  • Bertanyalah kepada mereka: Benarkah ini yang disebutkan oleh Allah dan Rasul? Sekiranya YA, maka ikutilah. Sekiranya TIDAK, maka jauhilah.


Aku tinggalkan kepada kalian dua perkara; kalian tidak akan sesat selama-lamanya, selagi mana kalian berpegang pada kedua-duanya; Kitabullah dan Sunnah RasulNya.

[HR Malik].


-mrblinc-

jakarta barat

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s